UN MEDIU CURAT, UN MEDIU SĂNĂTOS
Motto: Dumnezeu ne-a dăruit această minune: Pământul.
Haideţi să apreciem darul Lui şi să-I mulţumim ocrotindu-l!
ARGUMENT
Proiectul educaţional “Viitorul începe azi – Un mediu curat, un mediu sănătos!” vizează transformarea reală a elevilor în actori principali ai demersului educaţional, urmărindu-se atingerea unor obiective de natură formală, informală, sociocomportamentală, prin construirea unui cadru propice acumulării de abilităţi, deprinderi de igienă personală şi de mediu, precum şi valenţe noi în ceea ce priveşte comunicarea, necesare adaptării cât mai depline a elevului cu deficienţă în special severă şi profundă la viaţa socială a grupului din care face parte.
Dragostea pentru natură trebuie să fie o componentă esenţială a comportamentului uman. Copiii trebuie să cunoască şi să ocrotească natura, să iubească plantele şi animalele, să aibă un comportament adecvat raportat la mediul înconjurător, să ia atitudine faţă de cei care distrug natura. Educaţia pentru mediu ne priveşte în egală măsură pe toţi, adulţi sau copii, iar problema, deşi nu e nouă, se pune tot mai acut, devenind obiect de studiu încă de la cea mai fragedă vârstă.
Fără educaţie ecologică, prin care să insuflăm elevilor respectul pentru mediul înconjurător, nu putem vorbi despre o şcoală care doreşte a fi europeană. Educaţia ecologică este un domeniu extrem de generos, interesant şi atractiv pentru majoritatea copiilor.
Copilul cu cerinţe educative speciale nu trebuie bombardat cu cunoştinţe teoretice, ci trebuie implicat în activităţi practice cât mai variate şi mai atractive, care să vină în întâmpinarea curiozităţii acestuia. Nu bogaţia cunoştinţelor de biologie interesează în primul rând, ci cunoaşterea şi menţinerea în forul interior al copilului, a dorinţei de a cunoaşte universul lumii vii şi a puterii de a ocroti formele de viaţă.
DESCRIEREA PROIECTULUI
OBIECTIV GENERAL:
Stimularea motivaţiei pentru protecţia naturii, formarea comportamentului ecologic adecvat şi a unei atitudini de respect faţă de mediu, prin derularea de acţiuni concrete de protecţie a mediului înconjurător.
OBIECTIVE SPECIFICE:
GRUPUL ŢINTĂ:
DURATA
Proiectul s-a derulat în cursul anului şcolar 2010-2011.
TEME SI ACTIVITATI PROPUSE:
„Cele 12 înţelepciuni ale padurii”, dupa Silviu Baias – concurs de creaţie pentru şcolile colaboratoare.
Activităţi de voluntariat în care sunt implicaţi:
– studenţi ai Facultăţii de Psihologie şi Pedagogie din cadrul Universităţii „Spiru Haret” Braşov;
– elevi ai Colegiului National Economic „A. Bârseanu” Braşov;
– elevi ai Colegiului de Ştiinţe „Grigore Antipa” Braşov.